Dzień Rolnictwa Ekologicznego – warsztaty
23 września klasy 5b, 7d i 8f uczestniczyły w warsztatach edukacyjnych z okazji Dnia Rolnictwa Ekologicznego na terenie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie.
Podczas warsztatów uczniowie poznali żywność ekologiczną, którą możemy rozpoznać po oznaczeniu zielonym listkiem. Logo to, świadczy o uzyskaniu przez produkt europejskiego certyfikatu żywności ekologicznej. Uczniowie dowiedzieli się, że BIO i EKO oznaczają to samo – produkt pochodzi z ekologicznej uprawy lub hodowli. Takie uprawy nie są pryskane chemicznymi środkami ochrony roślin, pestycydami, nie są nawożone nawozami sztucznymi i związkami zawierającymi duże ilości azotu ❌.
Dzieci własnoręczne mogły przygotować z owoców ekologicznych 🍏🍎🍐🍇 soki owocowe i posmakować ich, dowiedzieć się jak i z czego powstaje mąka oraz spróbować ekologicznych produktów mięsnych 🍗🥩🍖 i nabiału 🧈🥚🧀🥛. Uczniowie poznali całą gamę ziół 🌿🌱🌾 i warzyw 🍅🌽🥕🥒🥔🧅🧄 z upraw ekologicznych. Dowiedzieli się, jakie warunki musi spełnić gleba, aby plony były najlepsze ✅.
Z warsztatów wróciliśmy bardzo zadowoleni 😉, ponieważ było tam smacznie, zdrowo i kolorowo 👌.