Międzynarodowy Dzień Gofrów

utworzone przez | mar 26, 2024 | Aktualności | 0 komentarzy

25 marca klasy 6b, 7c i 8d świętowały Międzynarodowy Dzień Gofrów 😁
W sali #Laboratoria_przyszłości uczniowie przygotowywali ciasto na gofry odmierzając niezbędne składniki oraz ulubione dodatki do przepysznych gofrów – dżemy oraz różne owoce🍍🍑🥝
Niestety najprzyjemniejsza część warsztatów minęła w mgnieniu oka – nasze gofry zniknęły bardzo szybko 🍽, ale smakowały każdemu 😋
Uczniowie na degustację zaprosili także klasę 6a👌

Poniżej zamieszczamy przepis na gofry ze strony link🍴

SKŁADNIKI (na 8 gofrów)

  • 1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 i 1/3 szklanki (350 ml) mleka
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki (125 ml) oleju roślinnego lub roztopionego masła                                                          * 1 szklanka = 250 ml

PRZYGOTOWANIE

  • Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać.
  • Dodać mleko, jajka oraz olej roślinny lub roztopione masło. Zmiksować mikserem lub wymieszać rózgą na gładką masę. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.
  • Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec na złoty kolor przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą, następnie wypukłą jej stroną rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.
  • Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę.
  • Posypać cukrem pudrem.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, syropem klonowym, owocami i bitą śmietaną.

Życzymy SMACZNEGO 😋 i zapraszamy do obejrzenie krótkiej fotorelacji

Uczniów

Nagrody i medale

Absolwentów

Darczyńców

Dane kontaktowe

Szkoła Podstawowa Specjalna Nr 213

tel.: (22) 620 39 31
faks: (22) 620 39 31
e-mail: sekretariat@sp213.pl

ul. Elektoralna 12/14, 00-139 Warszawa

 

Skip to content